Τα άγρια άλογα της Αστραίας

Στα Θρακικά Μετέωρα, που βρίσκονται στην κοιλάδα του ποταμού Κομψάτου κοντά στον Ίασμο βρίσκουν καταφύγιο τα άγρια άλογα της Αστραίας.

Αστραία-1Τα άλογα αυτά σύμφωνα με κατοίκους και όχι μόνο της περιοχής,πιστεύεται πως αποτελούν μια ειδική ράτσα αλόγων που προστατεύονται από διάφορες συμβάσεις. Η μοναδικότητά τους μάλιστα βρίσκεται στα πολύ δυνατά πόδια τους, και στο ύψος τους, που είναι λίγο μικρότερο από τα συνηθισμένα άλογα.

Η ύπαρξη αυτών των άγριων αλόγων στην συγκεκριμένη περιοχή συνδέεται με κάποιους προϊστορικούς μύθους. Οι μύθοι αυτοί τα συσχετίζουν με τα ανθρωποφάγα άλογα του Διομήδη που η εξημέρωσή τους αποτέλεσε έναν από τους άθλους του Ηρακλή, τα οποία σύμφωνα με μία εκδοχή ζούσαν στην περιοχή της λίμνης Βιστωνίδας.
Σήμερα στην περιοχή ζουν περίπου 50 άγρια άλογα με επικεφαλής του κοπαδιού έναν ασπρόμαυρο αρσενικό.

Για το πώς δημιουργήθηκε αυτό το κοπάδι, υπάρχει μια προφορική μαρτυρία που λέει πως τη δεκαετία του ’50 ζούσαν στην περιοχή δυο αδέλφια που είχαν ένα κοπάδι άλογα για τις καθημερινές αγροτικές τους ασχολίες. Όμως, η μοίρα έπαιξε ένα μυστήριο παιχνίδι στα δυο αδέρφια και για προσωπικές διαφορές ο ένας αδελφός σκότωσε τον άλλο με τον δράστη να καταλήγει και μετέπειτα να πεθαίνει στη φυλακή. Τα άλογά μην έχοντας κάποιον να τα φροντίσει αφέθηκαν ελεύθερα και πιστεύεται πως τα σημερινά άγρια άλογα της Αστραίας δεν είναι άλλα παρά οι απόγονοι αυτών των αλόγων.